Gå till huvudinnehåll Gå till sidfot
Musikteater om hitmakaren i diktaturens skugga

Tidens larm

Spelas

Premiär 29 september.

Längd

Ca 90 min, ingen paus.
Köp biljetter till Tidens larm

»Med en värld där diktaturerna blir fler och att tankar om att kulturen som nationens tjänare blir allt vanligare även i demokratier, är historien åter högaktuell. «

Tobias Theorell, regissör

Skådespelaren Johan Ulveson gör rollen som tonsättaren Dmitrij Sjostakovitj i en musikteateruppsättning som bygger på Julian Barnes roman. Sovjettidens mest uppburne kompositör har hamnat i kylan efter att ha skrivit en opera som Stalin uppfattar som antisovjetisk. Ett aktuellt människoöde om att välja mellan överlevnad och konstnärlig frihet i ett totalitärt samhälle varvas med Sjostakovitj fantastiska musik. För regin står Folkoperans konstnärliga chef Tobias Theorell.

Den uppburne kompositören Dmitrij Sjostakovitj sitter med väskan packad i trapphuset till sin lägenhet. Året är 1937 och han väntar på att bli hämtad till maktens högkvarter i Leningrad, en plats som få återvänder ifrån. Han är i onåd med makten efter att med operan Macbeth från Mtzensk ha skrivit så kallad antisovjetisk musik.

Tidens larm är Joakim Stens dramatisering av Julian Barnes roman med samma namn. På Folkoperan framförs den som musikteater med skådespelaren Johan Ulvesson, operasångerskan Lovisa Huledal, pianisten Dmitry Tyapkin och Folkoperans orkester.
Det är ett ömsint och oförsonligt porträtt av en människa som i kampen mellan överlevnad och den konstnärliga friheten tvingas leva i en surrealistisk limbo. Från att ena dagen vara uppburen och hyllad av Partiet till att nästa dag vara en persona non grata som fruktar för sitt och sina närmastes liv.

Sjostakovitj ansågs vara en av de stora mästarna men är också en av de mest omdebatterade. Var han en kompositör som spelade med för att överleva eller blev han till en marionett som tonsatte drömmen om storryssland?

Kalendarium

Köp biljetter till kommande föreställningar

 1. Norma

  lördag 3 juni

  kl. 13:00
 2. Guld & aska (SKH Opera)

  lördag 3 juni

  kl. 19:00
 3. Guld & aska (SKH Opera)

  söndag 4 juni

  kl. 16:00
 4. Askungen - Premiär

  onsdag 20 september

  kl. 18:00
  Fåtal biljetter kvar Köp biljett
 5. Askungen

  fredag 22 september

  kl. 18:00
 6. Askungen

  lördag 23 september

  kl. 18:00
 7. Askungen

  onsdag 27 september

  kl. 18:00
 8. Askungen

  torsdag 28 september

  kl. 19:00
 9. Tidens Larm - Premiär

  fredag 29 september

  kl. 18:00
 10. Tidens Larm

  lördag 30 september

  kl. 18:00