Gå till huvudinnehåll Gå till sidfot
Musikteater om hitmakaren i diktaturens skugga

Tidens larm

Spelas

29 sept t o m 25 nov

Längd

Ca 90 min (ingen paus)
Köp biljetter till Tidens larm

»Med en värld där diktaturerna blir fler och tankar om kulturen som nationens tjänare blir allt vanligare även i demokratier, är historien åter högaktuell. «

Tobias Theorell, regissör
En äldre man i grå kostym och glasögon sitter på en scen och pratar. En orkester spelar i bakgrunden.
Johan Ulveson (Dmitrij Sjostakovitj). Foto: Mats Bäcker.

Skådespelaren Johan Ulveson gör rollen som tonsättaren Dmitrij Sjostakovitj i en musikteateruppsättning som bygger på Julian Barnes roman. Sovjettidens mest uppburne kompositör har hamnat i kylan efter att ha skrivit en opera som Stalin uppfattar som antisovjetisk. Ett aktuellt människoöde om att välja mellan överlevnad och konstnärlig frihet i ett totalitärt samhälle varvas med Sjostakovitj fantastiska musik. För regin står Folkoperans konstnärliga chef Tobias Theorell.

Den uppburne kompositören Dmitrij Sjostakovitj sitter med väskan packad i trapphuset till sin lägenhet. Året är 1937 och han väntar på att bli hämtad till maktens högkvarter i Leningrad, en plats som få återvänder ifrån. Han är i onåd med makten efter att med operan Lady Macbeth från Mtzensk ha skrivit så kallad antisovjetisk musik.

Tidens larm är Joakim Stens dramatisering av Julian Barnes roman med samma namn. På Folkoperan framförs den som musikteater med skådespelaren Johan Ulvesson, operasångerskan Lovisa Huledal, pianisten Dmitry Tyapkin och Folkoperans orkester.
Det är ett ömsint och oförsonligt porträtt av en människa som i kampen mellan överlevnad och den konstnärliga friheten tvingas leva i en surrealistisk limbo. Från att ena dagen vara uppburen och hyllad av Partiet till att nästa dag vara en persona non grata som fruktar för sitt och sina närmastes liv.

Sjostakovitj ansågs vara en av de stora mästarna men är också en av de mest omdebatterade. Var han en kompositör som spelade med för att överleva eller blev han till en marionett som tonsatte drömmen om storryssland?

Kulturens roll i diktaturen

Publiksamtal 22/10 kl 17.45 med Stig Fredrikson och Maria Persson Löfgren

Kulturen har i alla tider använts i nationsbyggandet, kanske i synnerhet i diktaturer. I och med Rysslands anfallskrig mot Ukraina har ämnet åter hamnat i fokus. Hur används kulturen som en bricka i det politiska spelet och hur ser förutsättningarna ut för kulturpersonligheter och journalister i Ryssland? Ämnet diskuteras ur ett historiskt och dagsaktuellt perspektiv tillsammans med journalisterna Stig Fredrikson och Maria Persson Löfgren. Båda med lång erfarenhet av att arbeta som journalister i Sovjetunionen och sedermera Ryssland.

Stig Fredrikson har arbetat på TT och SVT och var bland annat korrespondent i Moskva under 1970-talet. Han blev personlig vän med Nobelpristagaren Alexander Solzjenitsyn och smugglade ut hans texter till väst. Han har nyligen skrivit flera böcker på temat, bland annat Sista ordet – ryska regimkritiker mot makten (2022) och Ryssland utan Putin – friare, fredligare, rättvisare (2019).

Maria Persson Löfgren är Sveriges Radios utrikeskorrespondent i 13 före detta Sovjetländer. Hon har varit baserad i Moskva 2003-2008, 2013-2018 samt från 2023 och framåt. Hon har personliga erfarenheter av hur journalister idag handgripligen hindras i sitt arbete i Ryssland.

Moderator är Tobias Theorell, konstnärlig chef Folkoperan och regissör av föreställningen Tidens larm.

Samtalet äger rum efter föreställningen av Tidens larm den 22 oktober.

Fri entré men platsbokning krävs via folkoperan.se här.

En äldre man i grå kostym röker i en glasbur. En orkester spelar i bakgrunden.
24 sek

Tidens larm trailer

Kalendarium

Köp biljetter till kommande föreställningar

 1. Tidens Larm - Premiär

  fredag 29 september

  kl. 18:00
  Fåtal biljetter kvar Köp biljett
 2. Tidens Larm

  lördag 30 september

  kl. 18:00
 3. Askungen

  söndag 1 oktober

  kl. 16:00
 4. DYING YOUNG

  tisdag 3 oktober

  kl. 19:00
  Fåtal biljetter kvar Köp biljett
 5. Tidens Larm

  onsdag 4 oktober

  kl. 18:00
 6. Askungen

  torsdag 5 oktober

  kl. 19:00
 7. Askungen

  fredag 6 oktober

  kl. 18:00
 8. Tidens Larm

  lördag 7 oktober

  kl. 18:00
 9. Tidens Larm

  söndag 8 oktober

  kl. 16:00
 10. Askungen

  onsdag 11 oktober

  kl. 18:00