Gå till huvudinnehåll Gå till sidfot

Folkoperans talangprogram

Folkoperan söker finansiärer till sitt nyinstiftade Talangprogram. Var med och stötta morgondagens operaartister, dirigenter och unga orkesterelever.

Stöd fonden Folkoperan Talang

Folkoperan behöver finansiärer till det nyinstiftade Talangprogrammet. Det är unikt i sitt slag och syftar till att utveckla talanger hos unga sångare och musiker och öka mångfalden på landets scener och i salonger. Det vänder sig till hela kedjan av morgondagens operaartister  ̶  från unga musicerande elever i grundskolan till nyexaminerade sångare och dirigenter från landets konstnärliga högskolor. Programmet involverar årligen ett sextiotal artister och blivande artister, med målet att skapa en nationell nod för nästa generation. Genom samarbeten med Voksenåsen i Norge ges även möjlighet till utveckling och relationsbyggande i hela Norden. Programmets breddade upptagningsområde möjliggör en ökad mångfald och nya uttryck på framtidens operascener och genom samarbete med t ex orkesterskolan El Sistema når vi de riktigt unga blivande musikerna. Operasångerskan Nina Stemme är talangprogrammets beskyddare.

Vill du vara med och bidra till Folkoperans Talangprogram?

Mejla till: monica.fredriksson@folkoperan.se

En ung flicka skriker upprört. Två äldre damer syns i bakgrunden.
En ung kvinna i svart klänning ligger på vad som ser ut som aska. Hon sträcker sig efter en färgstark blombukett. Orkester syns i bakgrunden.

En progressiv plantskola för framtidens operakonst

Folkoperans uppdrag är att utveckla konstformen och att nå en ny publik. Vi har alltid varit en plantskola för nyetablerade sångare och musiker, vilket är en bra grund att skapa plattformar för unga utövare. Vi är det enda operahuset i Sverige utan offentlig huvudman och utan fast anställda sångare och musiker och är därmed landets viktigaste arbetsgivare för frilansare.

Med Talangprogrammet vill vi säkra och bredda operabranschens tillväxt för att kunna skapa opera som speglar vår samtid och samtidigt främjar en ökad mångfald både på scenen och i salongen. Behovet av en plats för talangutveckling inom fältet är stort och Folkoperan är med sin fria ägarstruktur och flexibla produktionsapparat den rätta platsen för att odla operakonstens nya talanger.

Folkoperans talangprogram kostar ungefär 2,5 miljoner årligen och stöttas delvis av Kulturrådet. Dock behöver det ökad finansiering varför vi nu söker breddat stöd från stiftelser och bidragsgivare och samarbetspartners i näringslivet. Utöver detta söker vi stöd från filantroper och enskilda personer som vill se samma utveckling av samhället och av operakonsten som vi.

Medlen förvaltas i Fonden Folkoperan Talang till vilken vi välkomnar både stora och små bidrag. Som givare bidrar du till att unga operakonstnärer att hitta en väg in i yrkeslivet, att de stärks i sin yrkesroll och bättre kan möta framtida arbetsgivares behov. Satsningen på unga orkesterelever i grundskolan bidrar även till att ge unga i Stockholms ytterområden kvalitativ och spännande fritidssysselsättning.

Den finansiella strategin för Talangprogrammet är att genom samproduktion och samarbeten med andra aktörer som El Sistema samt Voksenåsen och Oslo opera i Norge hålla kostnader nere samtidig som det ökar spridningen av programmet och ger deltagarna viktiga nätverk och kontakter.

En kraft för förändring

Folkoperan är allas opera. Vi värnar och arbetar för allas rätt att fritt delta i samhällets kulturella liv och att ta del av konst. En del i detta är att bidra till branschens behov av utveckling och tillväxt och att locka en mer diversifierad grupp att börja spela och sjunga och att se en framtid i att söka till någon av våra konstnärliga högskolor. I Talangprogrammet möter vi också unga musiker på grundskolenivå från förorter till Stockholms och bjuda in dem till operans värld. Vi tar också ansvar för de som kommer ut från några av landets dyraste utbildningar; Operahögskolan och Musikhögskolan, så att samhällets investeringar i dessa förvaltas på ett fruktbart och långsiktigt sätt.

Genom Talangprogrammets kompetenshöjande insatser utvecklas fler musiker, sångare, och dirigenter som därmed ges bättre möjligheter att komma in på arbetsmarknaden. Talangerna blir bättre på att möta de olika arbetsgivarnas behov, och satsningen främjar därmed hela branschen. Inget annat operahus i Sverige tar på sig denna roll.

Mer fördjupad information om Talangprogrammet och hur du stöttar det hittar du här.

Vad kostar programmet?

Folkoperans talangprogram omfattar totalt varje år cirka sextio unga artister och blivande artister med en budget på cirka 2,5 miljoner kronor per år. Kulturrådet stöttar Talangprogrammet med cirka 1 miljon. Till de resterande 1,5 miljoner kronorna söker vi finansiering via stiftelser, filantroper och privatpersoner. Medlen samlas i Fonden Folkoperan Talang.

Vilka är med och bidrar?

 • Kulturrådet

Vi söker fler Stiftelser, Filantroper och privatpersoner. Hur gör du om du vill stötta Folkoperans Talangprogram? Kontakta Folkoperans VD på monica.fredriksson@folkoperan.se

Kalendarium

Köp biljetter till kommande föreställningar

 1. Tidens Larm - Premiär

  fredag 29 september

  kl. 18:00
  Fåtal biljetter kvar Köp biljett
 2. Tidens Larm

  lördag 30 september

  kl. 18:00
 3. Askungen

  söndag 1 oktober

  kl. 16:00
 4. DYING YOUNG

  tisdag 3 oktober

  kl. 19:00
  Fåtal biljetter kvar Köp biljett
 5. Tidens Larm

  onsdag 4 oktober

  kl. 18:00
 6. Askungen

  torsdag 5 oktober

  kl. 19:00
 7. Askungen

  fredag 6 oktober

  kl. 18:00
 8. Tidens Larm

  lördag 7 oktober

  kl. 18:00
 9. Tidens Larm

  söndag 8 oktober

  kl. 16:00
 10. Askungen

  onsdag 11 oktober

  kl. 18:00