Gå till huvudinnehåll Gå till sidfot

Tillgänglighet

Folkoperan vill vara tillgänglig för alla. Vi arbetar ständigt med att anpassa våra lokaler och vår webbplats efter publikens behov.

Välkommen in till Folkoperan.

På Folkoperan

Entré & Foajé

Utanför entrén (adress Hornsgatan 70/72) finns en särskild parkeringsplats för rörelsehindrade. 
Folkoperans entré och foajé når du via ett fåtal trappsteg med ingång från Hornsgatan. Inne i foajén passerar du ytterligare ett fåtal trappsteg på väg in i salongen. Platser på balkong når du via en något längre trappa. Till balkong finns ingen hiss. 

Handikapphiss

Vår fina handikapphiss i entrén mot gatan och i foajén har vunnit St. Julianpriset för fysisk tillgänglighet. Genom enkla knapptryckningar kan du komma in i vår salong via entrén från Hornsgatan utan hjälp utifrån.

Kontrastmarkeringar

Trappor och höjdskillnader i foajé och salong är kontrastmarkerade för enklare orientering i våra lokaler.

Rullstolsplats i salongen

Rullstolsplats bokar du via Folkoperans biljettkassa på e-post biljett@folkoperan.se eller telefon 08-616 07 53. Medföljande ledsagare har fri entré på våra föreställningar. 

Handikapptoalett

Vår rymliga handikapptoalett finns i foajén.

Handikapphissen i Folkoperans entré är inbyggd i den befintliga trappan.

Syntolkade föreställningar

Folkoperan samarbetar med Synskadades Riksförbund i Stockholms och Gotlands län när det gäller syntolkning av våra föreställningar. För mer information och anmälan kontakta SRF på telefon 08-462 45 00. Att en opera är syntolkad påverkar inte den övriga publiken. Medföljande ledsagare har fri entré på våra föreställningar.

Hörhjälpmedel

Folkoperan erbjuder hörhjälpmedel i form av personlig teleslinga vilken kan hämtas ut i garderoben.

Parfym

Kom gärna oparfymerad när du besöker våra föreställningar. Din granne kanske är allergisk.

Anpassning & tillgänglighet på Folkoperan.se

Så använder du lyssnafuktionen Readspeaker

Folkoperan.se har en lyssna-knapp överst i varje sidas textblock. Förutom första sidan som innehåller lite text, mycket bilder och bildspel. När du klickar på lyssna-knappen öppnas en spelare som direkt börjar läsa texten på sidan. Texten som läses markeras synkront med ljudet, vilket gör det lättare att följa med i texten. Du som användare kan själv välja vilken del av texten som ska läsas genom att markera den och klicka på lyssna-knappen som visas intill markeringen. Som användare behöver du inte ladda ner någonting. Du bara trycker på lyssna-knappen så startar uppläsningen automatiskt.

Klicka på denna länk och läs mer om hur du använder lyssnafunktionen.

Anpassa

Folkoperans webbplats använder relativ teckenstorlek vilket gör att du i din webbläsare kan ändra textstorleken. Det gör du på olika sätt beroende på vilken webbläsare du använder.

 • Ändra textstorlek via Ctrl-tangenten och mushjulet: Håll ner Ctrl-tangenten på tangentbordet och snurra på mushjulet (fungerar på de flesta webbläsare).
 • Ändra textstorlek via webbläsarens menyer: 
  Internet Explorer: Välj Visa och därefter Textstorlek.
  Netscape Navigator: Välj Visa och därefter öka- eller Minska teckensnitt.
  Firefox: Välj Visa och därefter Textstorlek. Du kan också använda Ctrl-tangenten tillsammans med + eller –
  Opera: Välj Visa och därefter Zoomfaktor. Du kan också använda tangenterna + och –
 • Tips! Om du surfar på en iPhone eller iPad och snabbt vill komma högst upp på en sida; tryck en gång på klockan i statusraden!

Låt bakåtknappen fungera

Bakåtknappen är en av de mest använda funktionerna för att navigera på webben, både inom en webbplats och mellan webbplatser. Alla länkar på folkoperan.se öppnas i samma fönster. Detta på rekommendation av Vägledningen för webbutveckling (fd 24-timmarsvägledningen) som är de officiella riktlinjerna för hur man bör arbeta med webbplatser inom offentlig sektor i Sverige.

Ladda ner filer

På vår webbplats är pdf det vanligaste formatet för dokument och blanketter. Ett vanligt gratisprogram för att kunna läsa pdf-filer är Adobe Reader. Det kan du ladda ner från Adobes webbplats. Du som inte har program som kan läsa filformaten för Word, Excel eller Powerpoint kan gratis ladda ner Microsoft Viewers för dessa format.

Tangentbordsnavigering

Om du har svårt att använda mus är det ofta enklare att navigera med hjälp av tangentbordet. I de flesta webbläsare kan du göra det genom att använda Tab-tangenten för att hoppa från en länk till nästa, och Enter- eller Returtangenten för att aktivera en länk. För att hoppa till föregående länk håller du nere Shift-tangenten samtidigt som du trycker på Tab. Om det inte fungerar i din webbläsare bör det finnas information om hur du gör i webbläsarens dokumentation eller hjälpsystem.

Dokument

Användarmanual ReadSpeaker (249.55 KB)

Kalendarium

Köp biljetter till kommande föreställningar

 1. Dichterliebe

  torsdag 27 maj

  kl. 19:00
  Slut på biljetter Utsålt
 2. Dichterliebe

  fredag 28 maj

  kl. 19:00
  Slut på biljetter Utsålt
 3. Dichterliebe

  lördag 29 maj

  kl. 19:00
  Slut på biljetter Utsålt
 4. Dichterliebe

  söndag 30 maj

  kl. 15:00
  Slut på biljetter Utsålt
 5. Dichterliebe

  söndag 30 maj

  kl. 18:00
  Slut på biljetter Utsålt