Gå till huvudinnehåll Gå till sidfot

Om Folkoperan

Välkommen till Södermalms mest högljudda granne sedan 1976. Hos oss får publiken uppleva en särskild intimitet och konstnärlig nerv. Vi drivs av lusten att utveckla operakonsten, genom kärleken till musiken och berättelser som är relevanta i vår tid.

Vi tror på opera för alla

Folkoperan finns för att göra operakonsten angelägen för alla. Den visionen lade grunden till Folkoperan 1976 och driver oss fortfarande. Vi brinner för att fler ska få ta del av opera oavsett ålder, bakgrund och erfarenhet. Vi skapar opera som var och en kan göra till sin egen upplevelse. Sådan opera blir folkets opera och en plattform för att utforska dig själv och hur du ser på världen.

Vi tror på opera som utvecklar sin tid

Vi drivs av att förnya operakonsten och speglar samtiden genom öppenhet och nyfikenhet för olika uttryck. Sådan opera är en del av sin tid och utvecklas tillsammans med den.

Vi tror på opera som krossar barriärer

I en tid av ständiga intryck måste operakonsten ha en egen röst och våga sticka ut. Vi tror på opera som inte låter sig begränsas av konventioner. Opera som inte ser gränser och som visar konstnärligt mod. Vi vill inspirera människor att våga känna, våga visa och våga säga. Sådan opera kan utmana ensidiga bilder av konst, samhälle och människan.

En man i vit skjorta hänger upp och ner. Nedanför sitter en Cruella-lik kvinna i svarta kläder och verkar smida onda planer.
Silversjön (2010). Foto: Mats Bäcker.
Brinnande kvinnlig dirigent.
Kerstin Nerbe, Orfeus i underjorden (2004). Foto: Stefan Jellheden.

Folkoperans historia

Folkoperan grundades 1976 som en fri musikteatergrupp av Claes Fellbom, Kerstin Nerbe och Krister Fagerström. Målet var att förnya operakonsten, införa teatralt tänkande, nå nya publikgrupper och skapa arbetstillfällen. I mitten av 1990-talet blev Folkoperan en regional institution.

Organisation

Styrelser

Stiftelsen Folkoperan är ensam aktieägare i Folkoperan AB. Folkoperan AB driver Folkoperans verksamhet.

Folkoperan AB:s styrelse består av Stina Westerberg (ordförande),  Martin Hansson, Per Strömbäck, Emma Stenström och Karin Unghanse. Personalrepresentant fackförbundet Scen & Film är Matilda Carlsson.

Stiftelsen Folkoperans styrelse består av Gunilla Kindstrand (ordförande), Carolina Frände, Benny Marcel, Lars Ilshammar och Karin Unghanse.

Ledning

Folkoperans ledningsgrupp består av VD Monica Fredriksson Tal, konstnärlig chef Tobias Theorell, musikalisk ledare/chefdirigent Henrik Schaefer, ekonomichef Jan Alexandersson, chefsproducent Jonas Palerius, kommunikationschef Susanne Reuszner och teknisk chef Mina Lundstedt.

Bidragsgivare

Folkoperan erhåller bidrag från Kulturrådet, Region Stockholm och Stockholms stad.

Folkoperans talangprogram

Folkoperan är folkets opera och vi värnar om att fler skall vara med och delta i kulturlivet. En del i detta är att bidra till branschens behov av utveckling och tillväxt och att locka en mer diversifierad grupp att börja musicera, och så småningom söka till någon av de konstnärliga högskolorna.

Folkoperans nyinstiftade Talangprogram är det första i sitt slag i Sverige och finns för att utveckla nästa generations operastjärnor genom kompetenshöjande insatser och kreativa möten. 
Läs mer om Folkoperans Talangprogram här.

Orkestermusiker i Blå hallen i Stadshuset.
Kulturskolans orkesterskola/El Sistema möter Folkoperans orkestermusiker i Blå hallen i Stadshuset. Foto: Martina Graus.

Mer om Folkoperan

Kalendarium

Köp biljetter till kommande föreställningar

 1. Herr Arnes penningar Urpremiär

  onsdag 18 september

  kl. 18:00
  Utsålt
 2. Herr Arnes penningar Premiär

  torsdag 19 september

  kl. 19:00
 3. Herr Arnes penningar

  lördag 21 september

  kl. 18:00
 4. Herr Arnes penningar

  söndag 22 september

  kl. 16:00
 5. Herr Arnes penningar

  torsdag 26 september

  kl. 19:00
 6. Herr Arnes penningar

  fredag 27 september

  kl. 18:00
 7. Herr Arnes penningar

  lördag 28 september

  kl. 18:00
 8. Herr Arnes penningar

  söndag 29 september

  kl. 16:00
 9. Herr Arnes penningar

  torsdag 3 oktober

  kl. 19:00
 10. Herr Arnes penningar

  fredag 4 oktober

  kl. 18:00