Gå till huvudinnehåll Gå till sidfot

Om Folkoperan

Folkoperan är det lilla operahuset för alla. Hos oss på sköna Södermalm i Stockholm, får publiken uppleva en särskild intimitet och konstnärlig nerv. Vi drivs av lusten att utveckla operakonsten, genom kärleken till musiken och berättelser som är relevanta i vår tid.

Folkoperan – vi tänder nya tankar genom orädd opera

Vi tror på opera för alla

Folkoperan finns för att göra operakonsten angelägen för alla. Den visionen lade grunden till Folkoperan 1976 och driver oss fortfarande. Vi brinner för att fler ska få ta del av opera oavsett ålder, bakgrund och erfarenhet. Vi skapar opera som var och en kan göra till sin egen upplevelse. Sådan opera blir folkets opera och en plattform för att utforska dig själv och hur du ser på världen.

Romska kvinnor i traditionella klänningar ser en föreställning med Carmen.

Vi tror på opera som utvecklar sin tid

Vi drivs av att förnya operakonsten och speglar samtiden genom öppenhet och nyfikenhet för olika uttryck. Sådan opera är en del av sin tid och utvecklas tillsammans med den.

Vi tror på opera som krossar barriärer

I en tid av ständiga intryck måste operakonsten ha en egen röst och våga sticka ut. Vi tror på opera som inte låter sig begränsas av konventioner. Opera som inte ser gränser och som visar konstnärligt mod. Vi vill inspirera människor att våga känna, våga visa och våga säga. Sådan opera kan utmana ensidiga bilder av konst, samhälle och människan.

Folkoperans historia

Folkoperan grundades 1976 som en fri musikteatergrupp av Claes Fellbom, Kerstin Nerbe och Krister Fagerström. Målet var att förnya operakonsten, införa teatralt tänkande, nå nya publikgrupper och skapa arbetstillfällen. I mitten av 1990-talet blev Folkoperan en regional institution.

Kerstin Nerbe. Foto: Stefan Jellheden

Styrelser

Stiftelsen Folkoperan är ensam aktieägare i Folkoperan AB. Folkoperan AB driver Folkoperans verksamhet.

Folkoperan AB:s styrelse består av Stina Westerberg (ordförande), Martin Hansson, Carolina Frände, Per Strömbäck, Tobias Nielsén och Olle Persson. Personalrepresentant fackförbundet Scen & Film är Matilda Carlsson.

Stiftelsen Folkoperans styrelse består av Carin Norberg (ordförande), Mats Karlsson, Karin Unghanse och Fredrik Zetterström, samt stiftarna Staffan Rydén och Arne Åkerström.

Ledning

Folkoperans ledningsgrupp består av VD Monica Fredriksson, konstnärlig chef Tobias Theorell, musikalisk ledare/chefdirigent Marit Strindlund, ekonomichef Jan Alexandersson, chefsproducent Jonas Palerius, kommunikationschef Susanne Reuszner och teknisk chef Mina Lundstedt.

Bidragsgivare

Folkoperan erhåller bidrag från Kulturrådet, Region Stockholm och Stockholms stad.

Mer om Folkoperan

Kalendarium

Köp biljetter till kommande föreställningar

 1. Dichterliebe

  torsdag 27 maj

  kl. 19:00
  Slut på biljetter Utsålt
 2. Dichterliebe

  fredag 28 maj

  kl. 19:00
  Slut på biljetter Utsålt
 3. Dichterliebe

  lördag 29 maj

  kl. 19:00
  Slut på biljetter Utsålt
 4. Dichterliebe

  söndag 30 maj

  kl. 15:00
  Slut på biljetter Utsålt
 5. Dichterliebe

  söndag 30 maj

  kl. 18:00
  Slut på biljetter Utsålt