Gå till huvudinnehåll Gå till sidfot

Om Folkoperan

Välkommen till Södermalms mest högljudda granne sedan 1976. Hos oss får publiken uppleva en särskild intimitet och konstnärlig nerv. Vi drivs av lusten att utveckla operakonsten, genom kärleken till musiken och berättelser som är relevanta i vår tid.

En man i vit skjorta hänger upp och ner. Nedanför sitter en Cruella-lik kvinna i svarta kläder och verkar smida onda planer.
Silversjön (2010). Foto: Mats Bäcker.

Vi tror på opera för alla

Folkoperan finns för att göra operakonsten angelägen för alla. Den visionen lade grunden till Folkoperan 1976 och driver oss fortfarande. Vi brinner för att fler ska få ta del av opera oavsett ålder, bakgrund och erfarenhet. Vi skapar opera som var och en kan göra till sin egen upplevelse. Sådan opera blir folkets opera och en plattform för att utforska dig själv och hur du ser på världen.

Vi tror på opera som utvecklar sin tid

Vi drivs av att förnya operakonsten och speglar samtiden genom öppenhet och nyfikenhet för olika uttryck. Sådan opera är en del av sin tid och utvecklas tillsammans med den.

Vi tror på opera som krossar barriärer

I en tid av ständiga intryck måste operakonsten ha en egen röst och våga sticka ut. Vi tror på opera som inte låter sig begränsas av konventioner. Opera som inte ser gränser och som visar konstnärligt mod. Vi vill inspirera människor att våga känna, våga visa och våga säga. Sådan opera kan utmana ensidiga bilder av konst, samhälle och människan.

Folkoperans historia

Folkoperan grundades 1976 som en fri musikteatergrupp av Claes Fellbom, Kerstin Nerbe och Krister Fagerström. Målet var att förnya operakonsten, införa teatralt tänkande, nå nya publikgrupper och skapa arbetstillfällen. I mitten av 1990-talet blev Folkoperan en regional institution.

Brinnande kvinnlig dirigent.
Kerstin Nerbe, Orfeus i underjorden (2004). Foto: Stefan Jellheden.

Organisation

Styrelser

Stiftelsen Folkoperan är ensam aktieägare i Folkoperan AB. Folkoperan AB driver Folkoperans verksamhet.

Folkoperan AB:s styrelse består av Stina Westerberg (ordförande),  Martin Hansson, Per Strömbäck, Emma Stenström och Karin Unghanse. Personalrepresentant fackförbundet Scen & Film är Matilda Carlsson.

Stiftelsen Folkoperans styrelse består av Gunilla Kindstrand (ordförande), Carolina Frände, Benny Marcel, Lars Ilshammar och Karin Unghanse.

Ledning

Folkoperans ledningsgrupp består av VD Monica Fredriksson Tal, konstnärlig chef Tobias Theorell, musikalisk ledare/chefdirigent Henrik Schaefer, ekonomichef Jan Alexandersson, chefsproducent Jonas Palerius, kommunikationschef Susanne Reuszner och teknisk chef Mina Lundstedt.

Bidragsgivare

Folkoperan erhåller bidrag från Kulturrådet, Region Stockholm och Stockholms stad.

Folkoperans talangprogram

Folkoperans nyinstiftade Talangprogram är det enda i sitt slag för morgondagens operaartister  ̶  från unga musicerande elever i grundskolan till nyexaminerade sångare och dirigenter från landets konstnärliga högskolor. Programmet involverar årligen ett sextiotal artister, med målet att skapa en nationell nod för nästa generation inom operakonsten. Läs mer om Folkoperans talangprogram här.

Folkoperan Talang stöds av Kulturrådet men är också i behov av finansiärer från fonder, stiftelser och privatpersoner som vill stötta framtidens opera. Läs mer om hur du kan bidra till utvecklingen av Folkoperans Talangprogram här.

En ung kvinna i excentriska kläder sjunger för livet.
Hoffmanns äventyr (2015). Foto: Mats Bäcker.

Mer om Folkoperan

Kalendarium

Köp biljetter till kommande föreställningar

 1. A Christmas carol

  torsdag 7 december

  kl. 19:00
  Utsålt
 2. A Christmas carol

  fredag 8 december

  kl. 19:00
  Utsålt
 3. A Christmas carol

  lördag 9 december

  kl. 13:00
  Utsålt
 4. A Christmas carol

  lördag 9 december

  kl. 17:30
  Utsålt
 5. A Christmas carol

  söndag 10 december

  kl. 13:00
  Fåtal biljetter kvar Köp biljett
 6. A Christmas carol

  söndag 10 december

  kl. 17:30
  Fåtal biljetter kvar Köp biljett
 7. Luciakonsert

  tisdag 12 december

  kl. 19:00
 8. A Christmas carol

  onsdag 13 december

  kl. 19:00
  Fåtal biljetter kvar Köp biljett
 9. A Christmas carol

  torsdag 14 december

  kl. 19:00
  Fåtal biljetter kvar Köp biljett
 10. A Christmas carol

  fredag 15 december

  kl. 19:00
  Utsålt