Gå till huvudinnehåll Gå till sidfot

Om Folkoperan

Välkommen till Södermalms mest högljudda granne sedan 1976. Hos oss får publiken uppleva en särskild intimitet och konstnärlig nerv. Vi drivs av lusten att utveckla operakonsten, genom kärleken till musiken och berättelser som är relevanta i vår tid.

Vi tror på opera för alla

Folkoperan finns för att göra operakonsten angelägen för alla. Den visionen lade grunden till Folkoperan 1976 och driver oss fortfarande. Vi brinner för att fler ska få ta del av opera oavsett ålder, bakgrund och erfarenhet. Vi skapar opera som var och en kan göra till sin egen upplevelse. Sådan opera blir folkets opera och en plattform för att utforska dig själv och hur du ser på världen.

Vi tror på opera som utvecklar sin tid

Vi drivs av att förnya operakonsten och speglar samtiden genom öppenhet och nyfikenhet för olika uttryck. Sådan opera är en del av sin tid och utvecklas tillsammans med den.

Vi tror på opera som krossar barriärer

I en tid av ständiga intryck måste operakonsten ha en egen röst och våga sticka ut. Vi tror på opera som inte låter sig begränsas av konventioner. Opera som inte ser gränser och som visar konstnärligt mod. Vi vill inspirera människor att våga känna, våga visa och våga säga. Sådan opera kan utmana ensidiga bilder av konst, samhälle och människan.

En man i vit skjorta hänger upp och ner. Nedanför sitter en Cruella-lik kvinna i svarta kläder och verkar smida onda planer.
Silversjön (2010). Foto: Mats Bäcker.
Brinnande kvinnlig dirigent.
Kerstin Nerbe, Orfeus i underjorden (2004). Foto: Stefan Jellheden.

Folkoperans historia

Folkoperan grundades 1976 som en fri musikteatergrupp av Claes Fellbom, Kerstin Nerbe och Krister Fagerström. Målet var att förnya operakonsten, införa teatralt tänkande, nå nya publikgrupper och skapa arbetstillfällen. I mitten av 1990-talet blev Folkoperan en regional institution.

Organisation

Styrelser

Stiftelsen Folkoperan är ensam aktieägare i Folkoperan AB. Folkoperan AB driver Folkoperans verksamhet.

Folkoperan AB:s och Stiftelsen Folkoperans styrelse består av ledamöterna Gunilla Kindstrand (ordförande Stiftelsen Folkoperan), Carolina Frände (ordförande Folkoperan AB), Benny Marcel, Emma Stenström, Per Strömbäck och Karin Unghanse. Personalrepresentant fackförbundet Scen & Film är Matilda Carlsson.

Ledning

Folkoperans ledningsgrupp består av tillförordnad VD Jan Alexandersson , konstnärlig chef Tobias Theorell, musikalisk ledare/chefdirigent Henrik Schaefer, ekonomichef Jan Alexandersson, chefsproducent Jonas Palerius, kommunikationschef Susanne Reuszner och teknisk chef Mina Lundstedt.

Bidragsgivare

Folkoperan erhåller bidrag från Kulturrådet, Region Stockholm och Stockholms stad.

Folkoperans Talangprogram

Folkoperans Talangprogram involverar årligen ett sextiotal artister och blivande artister, med målet att utveckla nästa generations operastjärnor genom kompetenshöjande insatser och kreativa möten. Programmet spänner över hela kedjan av morgondagens operaartister – från de unga musicerande eleverna i Kulturskolan till de nyexaminerade sångarna, instrumentalisterna och dirigenterna från landets konstnärliga högskolor. Programmets breddade upptagningsområde möjliggör en ökad mångfald och nya uttryck på framtidens operascener.

Läs mer om Folkoperans Talangprogram här.

Orkestermusiker i Blå hallen i Stadshuset.
Kulturskolans orkesterskola/El Sistema möter Folkoperans orkestermusiker i Blå hallen i Stadshuset. Foto: Martina Graus.

Mer om Folkoperan

Kalendarium

Köp biljetter till kommande föreställningar

  1. Nattjägare

    tisdag 1 april 2025

    19:00
  2. Nattjägare

    onsdag 2 april 2025

    19:00