Gå till huvudinnehåll Gå till sidfot
En utsökt hemsökt opera av Benjamin Britten

The Turn of the Screw

En flicka och en pojke i propra tidlösa kläder tittar med allvarlig blick in i kameran. En vuxen hand vilar på flickans axel.

Spelas

Premiär 1 februari 2023. Spelas till och med 5 mars.
Köp biljetter till The Turn of the Screw

The Turn of the Screw har kallats för världens bästa spökhistoria. Två föräldralösa barns utsatthet och oskuld belyses i en obehaglig kontext av kontroll och maktutövning. Vad är verklighet och vad är inbillning? Hur ser vi på vittnesmål och vem äger berättelserna? Historien skruvas åt tajtare och tajtare för varje takt i Brittens musik.

Operan The Turn of the Screw, som bygger på Henry James kortroman, är en av Benjamin Brittens mest spännande och banbrytande operor och ett av efterkrigstidens verkliga mästerverk. Likt flera av hans verk blottlägger den människans utsatthet och empati men också förmåga att begå mycket onda handlingar. Vi kliver in i en värld av mystik och till synes oskyldig skönhet som visar sig (kanske) dölja en obehaglig hemlighet. Britten har skapat en musikalisk värld där sången är djupt integrerad med orkesterns instrument vilket ger ett intimt tilltal helt i Folkoperans anda.

För regin står Annilese Miskimmon, konstnärlig chef för English National Opera i London. Miskimmon har rosats för en mängd uppsättningar internationellt och kanske särskilt för sin regi av Brittens Billy Budd på Den Norske Opera för ett antal år sedan. I Sverige har hon tidigare regisserat Jenufa på Kungliga Operan.

Handlingen utspelar sig på herresätet Bly på den engelska landsbygden, och en ung kvinna har precis anställts som guvernant till de föräldralösa syskonen Miles och Flora. Ganska snart känner guvernanten att det är något som skaver i idyllen och den utvecklas sakta mot en mardröm. Vålnader av en tidigare butler, Peter Quint, och en tidigare guvernant, Miss Jessel, gör entré och de visar sig ha en obehaglig makt över barnen. Guvernanten gör allt för att skydda barnen men i takt med det återkommande musikaliska temat skruvas berättelsen genom ett otal variationer mot den slutliga katastrofen. 

Din kväll på Folkoperan

Mat och dryck

Välj bland vårt sortiment av dryck, snacks och matigare tilltugg.

Tillsammans räddar vi liv

Röda Korset i Ukraina

Var med och engagera dig för människor som drabbats av konflikten i Ukraina.

Kalendarium

Köp biljetter till kommande föreställningar

 1. Norma

  söndag 2 oktober

  kl. 16:00
 2. Norma

  onsdag 5 oktober

  kl. 18:00
 3. Norma

  torsdag 6 oktober

  kl. 19:00
 4. Norma

  lördag 8 oktober

  kl. 18:00
 5. Norma

  söndag 9 oktober

  kl. 16:00
 6. Norma

  onsdag 12 oktober

  kl. 18:00
 7. Norma

  torsdag 13 oktober

  kl. 19:00
 8. Folkoperan fredag

  fredag 14 oktober

  kl. 19:00
 9. Norma

  lördag 15 oktober

  kl. 18:00
 10. Norma

  söndag 16 oktober

  kl. 16:00