Gå till huvudinnehåll Gå till sidfot
Gästspel på Folkoperan

Stockholm Jazz Festival 2024

Spelas

15 och 16 oktober 2024

Längd

ca 75–90 min
Från 13 år
Köp biljetter till Stockholm Jazz Festival

Stockholm Jazz Festival 2024 gästar Folkoperan med Isabella Lundgren/ Johan Lindström 15 oktober och Lonely Dear Jazz 16 oktober.

Isabella Lundgren med Johan Lindström 15 oktober 20.00

Isabella Lundgren räknas som en av Sveriges främsta jazzsångerskor. Med en fantastisk röst och unik intensitet har hon, som få, förmågan att trollbinda sin publik. Hon har grammisnominerats och belönats med ett otal priser och stipendier.

Johan Lindström är utan tvekan en av Sveriges mest eftertraktade musiker och kompositörer. I jazzvärlden är han kanske mest känd som gitarrist & pedal steel gitarrist och medlem i fyrfaldigt grammisbelönade Tonbruket och med egna bandet Johan Lindström Septett. Han är dessutom känd som producent som ofta lyckas plocka fram oanade musikaliska guldklimpar hos artister som de inte hade en aning om fanns. Rebecka Törnqvist, Elvis Costello, Ane Brun, Freddie Wadling, Totta Näslund, Titiyo och Anna Ternheim är bara några i raden av alla artister Johan Lindström samarbetat med och nu har även Isabella Lundgren lagts till denna gedigna lista.

De senaste tre åren har Isabella Lundgren tillsammans med Johan Lindström arbetat på albumet ”What cannot be told” som släpps våren 2025. Hennes ord och toner har fått ny färg och form i mötet med Johans unika kreativa gåva. Det är musik som rör sig mellan genrer och världar – som i både ord och ton letar efter just den outsägliga längtan som finns inom oss. På jazzfestivalen framför de musiken tillsammans för första gången i samband med singelsläpp.

Lonely Dear Jazz 16 oktober 20.00

Kanske är allt bara en öm hyllning till Nina Simones gripande närvaro.
Loney Dear, genom dess ständige medlem Emil Svanängen har senaste kvartsseklet uppträtt i ett femtiotal skepnader och uppsättningar. Just denna upplaga utspelas i scenografin till operan om Herr Arnes Penningar och spelas av ett halvdussin musiker ur stadens kår av musiker.

Människorna och djuren verkar ständigt vilja förändra sin ton. Fåglar finslipar sina melodier, vallsånger och lockrop förfinas för att fånga uppmärksamhet. Den ena foten i en tradition kan vara det säkraste sättet att undvika att det blir brus. Allting förgås, allt måste ständigt förändras. Emil och hans vänner spelar runt och igenom instick från Broadway och Hollywood, annars mestadels ur katalogen Loney dear. Ofta rubato, ofta tremolo i pianot.
– Kalla det jazz spiritual, föreslår kontrabasisten Josef Kallerdahl, när Emil frågar om råd.

Musiken fungerar som gamla teaterpjäser eller visor. Ett skelett att klä, ändra skepnad och form. Jazzen är inte en pose, snarare en upplysning om avarterna. Att saker får ta tid, i varierande grad av respekt.

– Jag kommer tänka på detta varenda dag fram till konsertdagen, och så kommer något vi inte tänkt på vara det som verkligen flyger. Det planerade sjunker undan som badplaner en oväntat molnig dag. Musiken existerar knappast utan publiken.

Lonely Dear Jazz 16 oktober 20.00

Stockholm Jazz Festival är en av Sveriges största och äldsta festivaler och äger rum mellan 11 och 20 oktober 2024. Årets festival presenterar stora namn såsom Bill Frisell och Sona Jobarteh. Stockholm Jazz Festival är en inomhusfestival som huserar på över femtio scener varje år och besöks av ca 30 000 stockholmare under sina tio dagar. Läs mer om festivalen på stockholmjazz.se.

Kalendarium

Köp biljetter till kommande föreställningar

 1. Herr Arnes penningar Urpremiär

  onsdag 18 september

  kl. 18:00
  Utsålt
 2. Herr Arnes penningar Premiär

  torsdag 19 september

  kl. 19:00
 3. Herr Arnes penningar

  lördag 21 september

  kl. 18:00
 4. Herr Arnes penningar

  söndag 22 september

  kl. 16:00
 5. Herr Arnes penningar

  torsdag 26 september

  kl. 19:00
 6. Herr Arnes penningar

  fredag 27 september

  kl. 18:00
 7. Herr Arnes penningar

  lördag 28 september

  kl. 18:00
 8. Herr Arnes penningar

  söndag 29 september

  kl. 16:00
 9. Herr Arnes penningar

  torsdag 3 oktober

  kl. 19:00
 10. Herr Arnes penningar

  fredag 4 oktober

  kl. 18:00