Gå till huvudinnehåll Gå till sidfot
Ett årligt konsertprogram med samtida musik

New Sweden 2022

Spelas

21 maj kl 18

Längd

ca 70 min
Köp biljetter till New Sweden 2022

Gästspel på Folkoperan.
Under rubriken New Sweden undersöker Norrbotten NEO strömningarna bland de svenska tonsättarna just nu. I årets upplaga får vi ett konsertprogram som sträcker sig över generationsgränserna. Från nestorn Hans Gefors till den nyutexaminerade Zacharias Ehnvall.

Program

Johan Svensson: morendo (2022)
Hans Gefors
: Bluebeard (2022)
Joakim Sandgren: Bandes Invisibles för vibrafon & eam (2022)
Zacharias Ehnvall: Tillfälligt krumhorn utslaget i rumtid blommar likt frosten (2022)
Britta ByströmAlfabet (2022)

Samtliga verk uruppförs och är beställningsverk av Norrbotten NEO.

Konsertprogrammet ramas in av sångfenomenet Alexandra Büchel som här får två nyskrivna verk dedikerade till sig. Ett av Britta Byström och ett av Hans Gefors.

Ladda ner New Sweden-programmet som en PDF här.

Hans Gefors letar i poesin och nämner hur han söker inspiration från sonetten Bluebeard (Blåskägg på svenska) av amerikanska poeten Edna S:t Vincent Millay som var en mästare på formell vers och sonetter:

“Här möter vi en kvinnlig Blåskägg – det är det speciella med dikten. Hennes kärlekspartner har öppnat en dörr som borde förblivit stängd.”

Hans Gefors

Britta Byström inspireras av Inger Christensens poetiska användning av både ordens klang och den matematiska form, som hon använder i sin diktsvit. Men såväl i Christensens diktning som i Byströms tonsättning är det uppfinningsrikedomen och lekfullheten som inspirerar:

“Det finns också en utveckling i diktsviten – från ljus till mörker som kommer att avspegla sig i musiken.”

Britta Byström

Därutöver möter vi Zacharias Ehnvalls och Johan Svenssons musik. Svenssons musik har obönhörligen utforskat en musik som befinner sig i ett hybridland mellan det mänskliga och det maskinella. Teknologin influerar instrumenten och vice versa. För Norrbotten NEO möter vi den akustiska sidan av Svenssons musik, men hybridpräglingen, kan vi nog vara förvissade om, kommer nog att höras och märkas.

Ehnvall frågar sig i sitt nya stycke hur ett krumhorn låter. Ehnvall, organist i grunden, associerar allegoriskt men även utifrån orgelstämman med samma namn. Krumhornets särart växer till en intrikat och klanglig dröm, där Ehnvall själv formulerar verket som en poetisk fråga:

”Hur bygger man ett krumhorn i det så förgängliga material vi kallar ljud och vad blir konsekvensen när det, likt frostens rosor, sprider sig i vårt kalla medium; rumstiden?”

Zacharias Ehnvall
Norrbotten NEO. Foto: Marie Lundgren

Medverkande

Henrik Schaefer, dirigent
Alexandra Büchel, sopran
Sara Hammarström, flöjter
Robert Ek, klarinetter
Daniel Saur, slagverk
Mårten Landström, piano
Lucy Baker, violin
Anastasia Shugaev, viola
Nikolay Shugaev, cello

Om Norrbotten NEO

Norrbotten NEO firade 2017 hela 10 år i kammarmusikens framkant och är landets enda i sitt slag och med ett nationellt uppdrag att verka för den nutida kammarmusiken. De består av sju musiker som spelar flöjt, klarinett, slagverk, piano, violin, viola och cello. I syfte att verka för den svenska kammarmusikens utveckling beställer ensemblen fortlöpande nya verk och samarbetar både med yngre och mer väletablerade tonsättare, främst nationellt men även internationellt.

Läs mer om Norrbotten NEO

Om Samtida Musik

Kammarmusikföreningen Samtida Musik bildades för drygt 60 år sedan av tonsättarna Jan Carlstedt, Laci Boldemann och Bo Linde, och är idag en av de viktigaste konsertarrangörerna av nutida musik i Stockholm. Med ett konstnärligt utvidgat fält ges publiken en möjlighet att möta vår tids svenska och utländska tonsättare och musiker. Samtida Musik arrangerar ett tiotal konserter årligen och deltar återkommande i festivalerna Svensk Musikvår och Sound of Stockholm. I det nystartade projektet Framtida Musik samarbetar föreningen med gymnasieskolor i Stockholmregionen för att ge ungdomar en tidig kontakt med nutida konstmusik. Samtida Musik genomför sina konserter med stöd från Stockholms Stad och Kulturrådet.

Läs mer om Samtida musik

Din kväll på Folkoperan

Mat och dryck

Välj bland vårt sortiment av dryck, snacks och matigare tilltugg.

Tillsammans räddar vi liv

Röda Korset i Ukraina

Var med och engagera dig för människor som drabbats av konflikten i Ukraina.

Kalendarium

Köp biljetter till kommande föreställningar

 1. Hotell Vita hästen

  onsdag 17 april

  kl. 18:00
  Utsålt
 2. Hotell Vita hästen

  torsdag 18 april

  kl. 19:00
  Utsålt
 3. URUK-fest Fredag

  fredag 19 april

  kl. 19:00
 4. URUK-fest Lördag

  lördag 20 april

  kl. 10:00
 5. Hotell Vita hästen

  lördag 20 april

  kl. 18:00
  Utsålt
 6. Hotell Vita hästen

  söndag 21 april

  kl. 16:00
  Utsålt
 7. Hotell Vita hästen

  onsdag 24 april

  kl. 18:00
  Utsålt
 8. Hotell Vita hästen

  torsdag 25 april

  kl. 19:00
  Utsålt
 9. Hotell Vita hästen

  lördag 27 april

  kl. 18:00
  Utsålt
 10. Provsjungningen

  söndag 28 april

  kl. 11:00