Gå till huvudinnehåll Gå till sidfot
saga, opera och pyssel

Lilla bokoperan

Ung flicka sitter vid skrivbord med böcker uppslagna. Tittar åt sidan.

Spelas

30 april, 21 maj kl 11 och kl 13.

Längd

ca 1 timme
Rekommenderas från 5 år.
Köp biljetter till Lilla bokoperan

Välkommen på sagoläsning berättad med ord, bild och ton! Vi avslutar med pyssel. Fika finns till försäljning.
Folkoperan inspireras av nyutgiven svensk barnlitteratur och plockar fram besläktade stycken ur musikhistorien. I samarbete med bokförlagen Mirando Bok och Lilla Piratförlaget.

Medverkande
Sagoberättare och solist: Olle Persson
Viola: Erik Ring
Ackordeon: Irina Serotyuk

Illustration av Pija Lindenbaum.

30/4 kl 11 och kl 13. Tema UPPROR

Vitvivan och Gullsippan av Pija Lindenbaum

Uppe på en alptopp bor två barngrupper: Vitvivan och Gullsippan. Vitvivan får måla tavlor, segla och spela badminton, medan Gullsippan diskar, putsar skor och bär sten. Det är väl orättvist, säger ett barn plötsligt. Det ska vara orättvist här. Jag gillar när det är orättvist, svarar Schäfen. Men då får barnen en idé: de byter kläder med varandra! Och allt blir mer och mer huller om buller. Till sist kanske barnen till och med vågar gå utanför strecket?

Pija Lindenbaum är en av Sveriges främsta bilderboksskapare med en rad priser och älskade böcker bakom sig. I Vitvivan och Gullsippan har hon skrivit och illustrerat en bilderbok som rymmer såväl humor som spänning. Mitt i äventyret är det också en bok som berör stora frågor som alla barn funderar på: Vem får bestämma vad? Vad är rättvist?

Illustration av Klara Bartilsson.

21/5 kl 11 och kl 13. Tema ÄVENTYR

Expeditionen av Tuvalisa Rangström och Klara Bartilsson

Expeditionen ger sig en liten grupp djärva upptäcktsresenärer iväg på en resa till en värld fylld av dunkla mysterier och undersköna landskap. De kliver upp på landgången och vinkar farväl, sedan uppslukas de av ett sällsamt mörker. Tusseson dokumenterar allt som händer i sin loggbok.

Den våghalsiga inre färden leds av genomskinliga vägvisare som avlöser varandra och som för expeditionsdeltagarna allt djupare in i det okända. De färdas med båt över Magsäckens stormiga hav, paddlar genom Tunntarmens smaragdgröna kanaler, slår läger vid Lungorna (trots blåsten!), klättrar i Muskelbergen, hänförs av dånet i Hjärtats djupa grottor, flyr genom Nervskogen och förundras över natthimlen (som heter Iris), speglad i den stilla strömmande Tårkanalen.

Vid resans slut är det bara Tusseson kvar, de andra har vänt hem av olika skäl (benbrott, feber, hemlängtan). Men Tusseson är fast besluten att inte ge upp förrän han fått se Hjärnans mystomspunna ängar.

Illustration av Bill Bragg.

SPELAD!
2/4 kl 11 och kl 13. Tema HAVET

Nalle Havsöga av Malte Persson och Bill Bragg

En liten, luggsliten nallebjörn sitter undanstoppad på en mörk vind. När han tänker på hur ensam och bortglömd han är börjar tårarna falla. Han gråter och gråter. Tårarna sipprar genom golvplankorna, ner genom huset och ut på gatan i allt stridare strömmar. Den växande tårfloden far fram genom stan och störtar till slut rakt ut i havet!

Långt därifrån, på en ö på andra sidan havet, står ett strandat sjörövarskepp. Det är fyllt av nallepirater och andra vindpinade kramdjur. När de ser havet stiga och känner smaken av salta nalletårar i vattnet, sätter de kurs mot sin gråtande vän.

Nalle Havsöga befrias. Han ger kaptenen en kram, torkar tårarna och slår följe med gosedjursrebellerna ut mot öppet hav. »Nu har jag nya vänner och blir en vild krabat, som far till fjärran länder och är en nallpirat!«

Kalendarium

Köp biljetter till kommande föreställningar

 1. Norma Öppet Rep

  torsdag 1 september

  kl. 18:00
 2. Norma GENREP 1

  söndag 11 september

  kl. 16:00
 3. Norma GENREP 2

  måndag 12 september

  kl. 18:00
 4. Norma premiär

  onsdag 14 september

  kl. 18:00
 5. Norma premiär

  torsdag 15 september

  kl. 19:00
 6. Norma

  lördag 17 september

  kl. 18:00
 7. Norma

  söndag 18 september

  kl. 16:00
 8. Norma

  onsdag 21 september

  kl. 18:00
 9. Norma

  torsdag 22 september

  kl. 19:00
 10. Norma

  lördag 24 september

  kl. 18:00