Gå till huvudinnehåll Gå till sidfot
Premiär 11 december

Idomene0s

Spelas

11 – 28 dec 2021

Längd

2.5 tim (inkl. paus)
Biljetter släpps 29 september

”Vi står vid gränsen mellan vidskepelse och förnuft. 

Kan någon med förnuft förklara en mänskas död som orsakats av våld?”

ur “Idomeneus”, av Roland Schimmelpfennig

Gästspel på Folkoperan. Kamraterna och Rebaroque presenterar Idomene0s, en uppsättning där Wolfgang Amadeus Mozarts opera Idomeneo tillsammans med Roland Schimmelpfennigs pjäs Idomeneus flätas samman till en unik scenkonstupplevelse.

1781 hade Mozarts opera Idomeneo urpremiär i München och 227 år senare uruppfördes i samma stad Roland Schimmelpfennigs pjäs Idomeneus.
I Kamraterna och Rebaroques uppsättning Idomene0s kombineras en samtida pjäs och en historisk opera om samma myt i en unik scenkonstupplevelse.

Uppsättningen vecklar ut existentiella frågeställningar och känslor ur Idomeneus omöjliga dilemma. Operasångare, skådespelare och musiker väver samman ett körverk av kropp, text och musik. Ett hav av svettiga aktörer som bjuder upp till dans med filosofin och religionen i en ändlös strävan mot det omöjliga; vad är rätt och vad är fel.

Kung Idomeneo lovar vädergudarna att offra den första levande varelsen han möter om han bara får komma hem, på sin väg hem från kriget i Troja, till Kreta med livet i behåll. Den första person han möter på stranden är Idamante, sin son. Kungen ställs inför ett omöjligt val: betala priset eller väcka gudarnas vrede. Stå vid sitt ord eller svika det.

Med stöd av Statens Kulturråd, Region Stockholm och Musikverket.

Aktuellt om covid-19

Från och med den 29 september 2021 tas publikrestriktionerna bort. Här kan du läsa om hur vi fortsätter arbeta för att ditt operabesök ska kännas så tryggt och trevligt som möjligt.