Gå till huvudinnehåll Gå till sidfot
Ternary patterns for insomnia

Goldberg Variations

En dansare kastas upp i luften.

Spelas

2 och 3 juni kl 19

Längd

ca 60 min
Köp biljetter till Goldberg Variations

”Golbergvariationerna” blir en generös danskonsert som väcker livsandarna.

Svenska Dagbladet

Svenska Dagbladet

“En uppenbarelse på flera nivåer… Snälla, spela igen. Snart.”

The Herald

Gästspel på Folkoperan.
Publiksuccén “Goldberg Variations – ternary patterns for insomnia” har setts av fler än 15.000 människor världen över. I juni 2022 är Andersson Dance (SE) och stråkorkestern Scottish Ensemble (UK) tillbaka i Stockholm där föreställningen hade premiär 2015. Med humor, lätthet, värme och ett fantastiskt ensemblespel tar sig 11 musiker och 5 dansare an Bachs ikoniska verk på Folkoperans scen.

Under två kvällar sammanstrålar de båda ensemblerna igen för att åter träda in i Bachs musikaliska universum! Goldbergvariationernas omistliga karaktär är lätt igenkännbar, oavsett om den spelas i soloformat på klaver eller i ensembleversion för stråkar. Verket komponerades ursprungligen för cembalo; en enkel aria i 30 variationer går som en återkommande röd tråd genom hela verket. 2015 sammanstrålade koreografen Örjan Andersson och den musikalisk ledare Jonathan Morten i en gemensam vilja att skapa en ny koreografisk upplevelse kring det ikoniska musikverket. Resultatet blev “Goldberg Variations – ternary patterns for insomnia” som hade premiär på Dansens Hus i Stockholm.

Goldbergvariationerna är ett av de mest tolkade och omdebatterade musikverk som finns. Här finns allt från teorier om att dess struktur avsiktligen speglar den ptolemaiska kosmologins nio sfärer, till påståenden om att kompositören skapat verket som en konstfull gliring till en av sina kritiker. Detta är ett verk som lockar och bjuder in till tolkning. Andersson Dance och Scottish Ensembles gemensamma tolkning har turnerat runt om i världen sen dess premiär och återkommer nu till Stockholm under två kvällar.

Örjan Andersson är en av Sveriges mest uppmärksammade koreografer och leder sedan 1996 sitt eget kompani Andersson Dance. Han samlar konstnärer i vitt skilda sceniska projekt, ofta med fokus på livemusik, som turnerar både nationellt och internationellt. Med över 30 verk bakom sig har han skapat föreställningar för flera ledande danskompanier i Sverige och Europa. Han har på senare år även varit verksam vid ett flertal teaterscener i Sverige och skapade 2018 “Carmen Moves” på Folkoperan.

Banbrytande Scottish Ensemble är en stråkorkester, med hemvist i Glasgow, som regelbundet uppträder i Skottland, Storbritannien och världen över. Deras konstnärlige ledare, Jonathan Morton, leder ensemblens exceptionella musiker. Scottish Ensemble främjar den mångfacetterade stråkmusiken och dess repertoar, genom att på kreativa och fantasifulla sätt utforska hur den kan framföras, upplevas, delas och kopplas till en samtida kontext. 

Föreställningen är en samproduktion mellan Andersson Dance, Scottish Ensemble, Regionteatern Blekinge Kronoberg och Riksteatern (2015).

Skolföreställning arrangeras i samarbete med Dansistan.

Genomförs med stöd från Kulturrådet, Stockholm Stad, Region Stockholm, Creative Scotland och Musikverket.

Dansare i en grupp på scen.
En cellist och en dansare på scen.
Foto: Hugh Carswell

1 min 4 sek

Trailer Goldberg Variations – ternary patterns for insomnia

Kalendarium

Köp biljetter till kommande föreställningar

 1. Herr Arnes penningar Urpremiär

  onsdag 18 september

  kl. 18:00
  Utsålt
 2. Herr Arnes penningar Premiär

  torsdag 19 september

  kl. 19:00
 3. Herr Arnes penningar

  lördag 21 september

  kl. 18:00
 4. Herr Arnes penningar

  söndag 22 september

  kl. 16:00
 5. Herr Arnes penningar

  torsdag 26 september

  kl. 19:00
 6. Herr Arnes penningar

  fredag 27 september

  kl. 18:00
 7. Herr Arnes penningar

  lördag 28 september

  kl. 18:00
 8. Herr Arnes penningar

  söndag 29 september

  kl. 16:00
 9. Herr Arnes penningar

  torsdag 3 oktober

  kl. 19:00
 10. Herr Arnes penningar

  fredag 4 oktober

  kl. 18:00