Gå till huvudinnehåll Gå till sidfot
Premiär 20 september 2018

Don Quijote

Spelas

20 september – 20 november 2018

Längd

ca 2 h 20 min
Rekommenderas från 10 år

En normkreativ operauppsättning om kärlekskranka dårar

Arkiverad föreställning

En fyrahundra år gammal roman och en i Sverige nästan aldrig spelad opera får nytt liv på Folkoperan. Inspirerad av Gustave Dorés illustrationer skapar regissören Carl Johan Karlson en normkreativ operauppsättning där gränserna mellan det romantiska, groteska, löjliga och blodigt allvarliga luckras upp

Vad kan vi lära oss av en osannolik antihjälte som trots svek, våld och hån aldrig tvivlar på sin egen förmåga, på kärlekens storhet och på människans inneboende godhet? Massenets opera Don Quijote spelas till och med 30 november på Folkoperan. I rollerna ser vi bland andra Lars Arvidson, Marcus Jupither och Katija Dragojevic.

Denna hallucinatoriska berättelse har lockat Carl Johan Karlson och scenograf Magdalena Åberg till en tolkning där alla tider blandas och där Gustave Dorés klassiska illustrationer inspirerar till en svartvit kontrastfylld värld.

Cervantes romaner om Don Quijote anses utgöra startskottet för den moderna västerländska litteraturen och 1910 uruppfördes Massenets opera. Riddaren Don Quijote och hans trogne Sancho Panza slåss mot väderkvarnar, räddar änkor och bortsprungna katter. Don Quijote står för ett gammaldags riddarideal och har en brinnande övertygelse. Genom tiderna har verket tolkats och omtolkats – är han en idealist, romantiker, fundamentalist eller lider han helt enkelt av en psykos och borde få vård?

01:06

Don Quijote

Helt underbar… Ska du bara se en opera i år: se Don Quijote på Folkoperan.

Kulturbloggen

TRIANGELDRAMA OCH ANTIHJÄLTEN

Och hur ser egentligen relationen mellan Don Quijote och hans ständige följeslagare Sancho Panza ut? I denna värld av obegränsade möjligheter utkristalliserar sig ett normkreativt triangeldrama när Don Quijote försöker vinna Dulcineas gunst genom att återta hennes halsband från ett rövarband.

Don Quijote är lika mycket en komisk riddarhistoria om en osannolik antihjälte som en historia om en person som inte för en sekund tvivlar på kärlekens storhet och människans inneboende godhet. Är det inte det vår tid behöver? Någon som blint tror och står upp för något, trots att det verkar omöjligt och alla runtomkring ropar: Dåre! Varför är det idag så radikalt att leva efter de höga ärorika idealen? Har vi inte alla något vi borde vara villiga att offra livet för?

DON QUIJOTE. Lars Arvidsson (Don Quijote). Fotograf: Markus Gårder
DON QUIJOTE. Malin Wikner, Davio DI, David Sigfridsson, Jennifer Pacaanas (dansare) och ensemble Fotograf: Markus Gårder


Jules Massenet

Jules Massenet var en av de mest populära franska tonsättarna kring förra sekelskiftet. Hans ryktbarhet befästes med operor som WertherManon och Thaïs. Med grunden i den franska romantiken månade han ofta om lokalfärgen i sin musik. Så även i Don Quijote där vi redan i ouvertyren möter rytmiska element ur den spanska musiken.

Carl Johan Karlson

Don Quijote är Carl Johan Karlsons första uppsättning på Folkoperan. Han är husregissör på Riksteatern där han regisserat bland annat Kejsarn av PortugallienDimensionerBra människor och Katt på hett plåttak. Han har även arbetat som dramatiker och skådespelare, ägnat sig åt stand-up, dragshow och olika typer av performance. Ofta rör sig hans konst kring gestaltandet av kön och sexualitet. 

DON QUIJOTE. Scenbild. Foto: Markus Gårder
00:44

Fantasibutiken

Kalendarium

Köp biljetter till kommande föreställningar

 1. Norma

  lördag 3 juni

  kl. 13:00
 2. Guld & aska (SKH Opera)

  lördag 3 juni

  kl. 19:00
 3. Guld & aska (SKH Opera)

  söndag 4 juni

  kl. 16:00
 4. Askungen - Premiär

  onsdag 20 september

  kl. 18:00
  Fåtal biljetter kvar Köp biljett
 5. Askungen

  fredag 22 september

  kl. 18:00
 6. Askungen

  lördag 23 september

  kl. 18:00
 7. Askungen

  onsdag 27 september

  kl. 18:00
 8. Askungen

  torsdag 28 september

  kl. 19:00
 9. Tidens Larm - Premiär

  fredag 29 september

  kl. 18:00
 10. Tidens Larm

  lördag 30 september

  kl. 18:00