Gå till huvudinnehåll Gå till sidfot
En opera om maktens maktlöshet

Don Carlos

En upprörd ung kvinna i bröllopsklänning står lutad över en knäböjande man i svart kostym.

Spelas

22 sep – 21 nov 2021 (arkiverad)

Längd

3 tim 15 min (inkl. paus)

”…oväntad avslutning på en gripande föreställning.”

Svenska Dagbladet

“Folkoperans föreställning är en hit.”

QX

”Det är riktigt, riktigt fint .. orkestern spelar på äldre instrument vilket skapar en speciell klang, mera spöklik och lite nervig.”

Kulturnytt i P1

Arkiverad föreställning

Tobias Theorell och Henrik Schaefer inleder på Folkoperan med att ta sig an ett av de stora operaverken: Don Carlos – Verdis kanske tätaste opera.

Folkoperan förnyar genom att bryta de musikaliska konventionerna kring Verdis musik men tar också operan närmare Schiller och det täta kammardramat. Don Carlos blir lika mycket en politisk thriller som familjesåpa där människan och maktens maktlöshet står i centrum.

Historien utspelar sig i världens mäktigaste land; ekonomiskt, militärt och kulturellt men det är också en tid av begynnande sönderfall. Nya länder växer sig starka vilket driver fram förändringar i världsordningen liksom synen på maktutövning. Systemet knakar och nya rörelser med krav på jämlikhet och politisk frihet växer fram. Makten tar till alla medel för att bevara systemet.

Operan Don Carlos är lika delar politisk thriller och familjesåpa och de privata konflikterna blir symboler för den politiska och sociala verkligheten. I centrum står Kung Filip, hans son Don Carlos, den unga hustrun Elisabeth och hennes hovdam Eboli. Deras inbördes relationer utmanas när frihetskampen tar sig in i den privata sfären. Orkestrerad av Storinkvisitorn som besitter den egentliga makten, tar kungen till alla medel för att bevara den – till priset av sitt barns liv.

Verdi skrev inte mindre än fem versioner av Don Carlos och i de senare versionerna är både balett och hela akter bortrensade. Folkoperan väljer därför att göra en egen version som närmar sig Schillers pjäs.

– Vi tar fasta på dramat, som sätter människan i centrum och som tar oss nära karaktärerna och deras högst relevanta konflikter. Don Carlos är ett kammarspel som gjort för Folkoperans scen med en fantastisk och spänningsbyggande musik. Den går in under huden och gestaltar några av vår tids stora frågor, säger Tobias Theorell regissör och konstnärlig ledare för Folkoperan.

Don Carlos blir Henriks Schaefers första operaproduktion som ny musikalisk ledare för Folkoperan. Hans vision är att operan, för första gången i modern tid, ska låta som när Verdi skrev stycket. Schaefer skapar en romantisk orkester och gör en djupdykning i spelstilen från Verdis tid. Spel på tidstrogna instrument skapar en ny klang som tvättar rent Verdi från förutfattade meningar. Det ger Don Carlos en ny ljudbild vilket också påverkar sångarnas sätt att sjunga. 

– Mitt mål är att återuppliva ett fritt och sensuellt musikskapande som var vanligt på 1800-talet, utan att ta avstånd från de senaste 100 årens tekniska utveckling. Jag vill skaka om musikerna och sångarna, få dem att lämna sin komfortzon och närma sig verket med nyfikenhet. Genom att våga tolka det på ett sätt som kompositören hade velat då det skrevs blir det samtidigt modernt och nytänkande, säger Henrik Schaefer dirigent och ny musikalisk ledare på Folkoperan.

Don Carlos har premiär på Folkoperan 22 och 23 september 2021 med två sångarlag.

En kvinna i bröllopsklänning vilar olycklig huvudet i knät på en ung finklädd kvinna.
Madeleine Allsop (Isabella), Karolina Andersson (Elisabeth). Foto: Sören Vilks.
46 sek

Don Carlos

Uppklädda personer på en fest tar skydd när en man i svart kostym höjer sin pistol.
Don Carlos ensemble. Foto: Sören Vilks.
10 min

Salong Folkoperan

Salong Folkoperan: Filips aria ur Don Carlos

Folkoperans konstnärliga chef Tobias Theorell och komikern och regissören Tiffany Kronlöf samtalar kring makt, politik och manlig fåfänga. Övriga medverkande är skådespelarna Eric Stern och Sanna Sundqvist, operasångaren Fredrik Zetterström och pianisten Dmitry Tyapkin.

Kalendarium

Köp biljetter till kommande föreställningar

 1. Herr Arnes penningar Urpremiär

  onsdag 18 september

  kl. 18:00
  Utsålt
 2. Herr Arnes penningar Premiär

  torsdag 19 september

  kl. 19:00
 3. Herr Arnes penningar

  lördag 21 september

  kl. 18:00
 4. Herr Arnes penningar

  söndag 22 september

  kl. 16:00
 5. Herr Arnes penningar

  torsdag 26 september

  kl. 19:00
 6. Herr Arnes penningar

  fredag 27 september

  kl. 18:00
 7. Herr Arnes penningar

  lördag 28 september

  kl. 18:00
 8. Herr Arnes penningar

  söndag 29 september

  kl. 16:00
 9. Herr Arnes penningar

  torsdag 3 oktober

  kl. 19:00
 10. Herr Arnes penningar

  fredag 4 oktober

  kl. 18:00