Gå till huvudinnehåll Gå till sidfot
Minnet av en kärlek

Dichterliebe

Spelas

27, 28, 29 och 30 maj

Längd

ca 1 tim 5 min (utan paus)
Köp biljetter till Dichterliebe här

Tobias Theorell regisserar Robert Schumanns sångcykel Dichterliebe – minnet av en kärlek. Verket inleds med strofen ”Hur underbar var inte maj? Ljuva toner som skildrar en himlastormande förälskelse men som sakta växlar över i en svartare ton av svek och sorg. Inte helt olik kompositören Robert Schumanns och hans fru Claras egen historia.

Detta är en berättelse om förlust: förlorad ungdom, förlorat liv och förlorad kärlek. Men också hur minnet av kärleken lever kvar inom oss parallellt med den smärtsamma känslan av vad som inte blev. Om att förlora varandra trots stor kärlek och smärtan i den förlust som inte går att hejda.

“Christian Josts märkvärdiga och suggestiva tolkning av Schumanns eviga klassiker gör att vi återupptäcker detta verk med samtida ögon och öron, säger Tobias Theorell, regissör och konstnärlig chef på Folkoperan.”

Poetens öde är svårt att inte koppla till Robert Schumanns eget. Han led av svåra depressioner och psykisk sjukdom och var i slutet av sitt korta liv inlagd på psykiatrisk klinik. Den sista dagen i livet får han besök av sin älskade hustru, kompositören Clara Schumann. Hon mötte sin man som då helt tystnat och slutat att äta. Mötet med Clara blev hans sista och dagen efter dog han.

Tobias Theorells iscensättning har inspirerats av det allra sista mötet mellan Robert och Clara Schumann. Tillsammans återskapar och leker de fram sitt gemensamma liv. Den ljuva förälskelsen som följts av en vardag varvat med motgångar, sjukdom och sorger och som slutar i ett definitivt avsked.  

Schumanns sångcykel Dichterliebe som vanligtvis spelas med enbart piano framförs nu för första gången i Sverige i arrangemang för orkester av Christian Jost. Medverkar gör sex solister varav fyra är barn.

Spelas på Folkoperan den 27, 28, 29 och 30 maj. Folkoperan tar emot publik i enlighet med gällande restriktioner.

Kalendarium

Köp biljetter till kommande föreställningar

 1. Dichterliebe

  torsdag 27 maj

  kl. 19:00
  Slut på biljetter Utsålt
 2. Dichterliebe

  fredag 28 maj

  kl. 19:00
  Slut på biljetter Utsålt
 3. Dichterliebe

  lördag 29 maj

  kl. 19:00
  Slut på biljetter Utsålt
 4. Dichterliebe

  söndag 30 maj

  kl. 15:00
  Slut på biljetter Utsålt
 5. Dichterliebe

  söndag 30 maj

  kl. 18:00
  Slut på biljetter Utsålt