Gå till huvudinnehåll Gå till sidfot

Tessan-Maria Lehmussaari

Roll i The Turn of the Screw:
Miss Jessel

“… hans musik har en tendens att hänga kvar hos mig, på gott och ont.”

Födelseort: Stockholm.
Bostadsort: Stockholm.
Utbildning: SKH Opera (fd. Operahögskolan i Stockholm)

Tre roller i urval:

 • Despina i Così fan Tutte.
 • Zerlina i Don Giovanni.
 • Olympia i Hoffmanns Äventyr.

Den största utmaningen i min yrkesroll: Den största utmaningen är att kunna skilja på det yrkesutövande jaget och det privata jaget. Att stämpla ut från att vara operasångerska är nästintill omöjligt och det kan vara frustrerande, samtidigt som det ibland är väldigt praktiskt.

Benjamin Brittens musik får mig att känna: Eftersom hans tonspråk är väldigt varierande; ibland flygande och drömsk och andra gånger raka motsatsen, så får Britten mig att känna allt och ingenting beroende på verk. Nästan alltid finns det ett stråk av mörker och hans musik har en tendens att hänga kvar hos mig, på gott och ont. 

The Turn of the Screw i tre ord: Psykologisk, skrämmande, utmanande.

Så skulle jag beskriva min roll i The Turn of the Screw: Miss Jessel har ett trasigt förflutet. En gång en sprudlande kvinna som efter sin mystiska död är oförmögen att släppa taget om det som en gång varit hennes verklighet.

Varför gå på opera? För att det är en fantastisk upplevelse att sitta i publiken och känna hur ljudvågorna från sångarna transporteras genom ens kropp och väcker alla typer av känslor och bilder. Man är som publik mitt i det hela. Det är ju så häftigt att få uppleva hur alla orkesterns olika instrument samspelar med rösterna och skapar en helt unik ljudvärld som sköljer över en och upphöjs genom skådespelet på scenen. Klart att man ska gå på opera!

Drömjobb: Siktet har varit klart från det att jag var elva år och jag kan säga att jag har landat på mitt drömjobb vilket är att vara operasångerska. Dock om man fick betalt för att gosa med djur så hade det förstås varit nummer ett, men jag nöjer mig med att ha det som hobby.

Foto: Mirella Lehmussaari.

Kalendarium

Köp biljetter till kommande föreställningar

 1. Tidens Larm - Premiär

  fredag 29 september

  kl. 18:00
  Fåtal biljetter kvar Köp biljett
 2. Tidens Larm

  lördag 30 september

  kl. 18:00
 3. Askungen

  söndag 1 oktober

  kl. 16:00
 4. DYING YOUNG

  tisdag 3 oktober

  kl. 19:00
  Fåtal biljetter kvar Köp biljett
 5. Tidens Larm

  onsdag 4 oktober

  kl. 18:00
 6. Askungen

  torsdag 5 oktober

  kl. 19:00
 7. Askungen

  fredag 6 oktober

  kl. 18:00
 8. Tidens Larm

  lördag 7 oktober

  kl. 18:00
 9. Tidens Larm

  söndag 8 oktober

  kl. 16:00
 10. Askungen

  onsdag 11 oktober

  kl. 18:00