En normkreativ operauppsättning om kärlekskranka dårar
Arkiverad föreställning
En fyrahundra år gammal roman och en i Sverige nästan aldrig spelad opera får nytt liv på Folkoperan. Inspirerad av Gustave Dorés illustrationer skapar regissören Carl Johan Karlson en normkreativ operauppsättning där gränserna mellan det romantiska, groteska, löjliga och blodigt allvarliga luckras upp
Vad kan vi lära oss av en osannolik antihjälte som trots svek, våld och hån aldrig tvivlar på sin egen förmåga, på kärlekens storhet och på människans inneboende godhet? Massenets opera Don Quijote spelas till och med 30 november på Folkoperan. I rollerna ser vi bland andra Lars Arvidson, Marcus Jupither och Katija Dragojevic.
Denna hallucinatoriska berättelse har lockat Carl Johan Karlson och scenograf Magdalena Åberg till en tolkning där alla tider blandas och där Gustave Dorés klassiska illustrationer inspirerar till en svartvit kontrastfylld värld.
Cervantes romaner om Don Quijote anses utgöra startskottet för den moderna västerländska litteraturen och 1910 uruppfördes Massenets opera. Riddaren Don Quijote och hans trogne Sancho Panza slåss mot väderkvarnar, räddar änkor och bortsprungna katter. Don Quijote står för ett gammaldags riddarideal och har en brinnande övertygelse. Genom tiderna har verket tolkats och omtolkats – är han en idealist, romantiker, fundamentalist eller lider han helt enkelt av en psykos och borde få vård?
Don Quijote
Helt underbar… Ska du bara se en opera i år: se Don Quijote på Folkoperan.
Kulturbloggen
TRIANGELDRAMA OCH ANTIHJÄLTEN
Och hur ser egentligen relationen mellan Don Quijote och hans ständige följeslagare Sancho Panza ut? I denna värld av obegränsade möjligheter utkristalliserar sig ett normkreativt triangeldrama när Don Quijote försöker vinna Dulcineas gunst genom att återta hennes halsband från ett rövarband.
Don Quijote är lika mycket en komisk riddarhistoria om en osannolik antihjälte som en historia om en person som inte för en sekund tvivlar på kärlekens storhet och människans inneboende godhet. Är det inte det vår tid behöver? Någon som blint tror och står upp för något, trots att det verkar omöjligt och alla runtomkring ropar: Dåre! Varför är det idag så radikalt att leva efter de höga ärorika idealen? Har vi inte alla något vi borde vara villiga att offra livet för?
Jules Massenet
Jules Massenet var en av de mest populära franska tonsättarna kring förra sekelskiftet. Hans ryktbarhet befästes med operor som Werther, Manon och Thaïs. Med grunden i den franska romantiken månade han ofta om lokalfärgen i sin musik. Så även i Don Quijote där vi redan i ouvertyren möter rytmiska element ur den spanska musiken.
Carl Johan Karlson
Don Quijote är Carl Johan Karlsons första uppsättning på Folkoperan. Han är husregissör på Riksteatern där han regisserat bland annat Kejsarn av Portugallien, Dimensioner, Bra människor och Katt på hett plåttak. Han har även arbetat som dramatiker och skådespelare, ägnat sig åt stand-up, dragshow och olika typer av performance. Ofta rör sig hans konst kring gestaltandet av kön och sexualitet.