Gå till huvudinnehåll Gå till sidfot
Ett nordiskt operadrama om Kalmarunionen och Drottning Margreta

DrömDöden

En flagga, en krona och ett gammeldags porträtt av en drottninglik person under ytan.

Spelas

19, 20 maj kl 19. 22 maj kl 16.

Längd

1 tim 50 min (utan paus)
Köp biljetter till DrömDöden

“Klangerna får gestalta och gör ”DrömDöden” till en musikalisk sensation”

Dagens Nyheter
En kvinna i röd klänning med tyll står framåtvänd och håller en man om halsen bakom sig.
Kristine Nowlain och Steffen-Bruun. Foto: Jacob Stage.

Gästspel
DrömDöden är en ny opera om stormande maktbegär och gränsöverskridande förvandlingar i en komplex kamp om inflytande och odödlighet. I centrum står unionsarkitekten Drottning Margareta och Nordens genom tiderna största projekt, Kalmarunionen. 

Den nyskrivna kammaroperan DrömDöden är ett unikt nordiskt konstnärligt samarbete mellan en av Danmarks mest framstående prosaister Merete Pryds Helle, den prisbelönade kompositören Josefine Opsahl och den hyllade regissören och dramaturgen Michaela Granit

Med en blick på vår gemensamma historia tar DrömDöden oss till den dramatiska epoken under senmedeltiden och renässansen. Vi följer Drottning Margaretas vandring från livet till döden in i en hallucinerande förvandlingsakt ledsagad av Sjömannen, ”Trickster”. Han styr ödets stormiga skepp och vrider tidens hjul. Vi speglar oss i historiens vingslag med mäktiga kvinnoporträtt; deras inflytande och gärningar flätas samman i ett makabert drömspel. Allt i ett sinnligt samspel med ett klangfullt grandiost och rytmiskt fängslande ljud universum skapat av sångare, stråkar och slagverk.

Föreställningen framförs på danska, svenska och norska.

DrömDöden är en samproduktion mellan NordicOpera och Den Ny Opera i Danmark. 

Om NordicOpera

NordicOpera har funnits i tio år och fokuserar på ny musikdramatik och nya berättelser i vår egen tid. Verken skapas för såväl teaterrummet som platsspecifika rum runt om i Norden. Operakompaniet har mottagit flera prestigefyllda utmärkelser och samarbetar med konstnärer och teatrar i hela Norden.
NordicOpera stöds av Statens Kunstfond (DK), Nordisk Kulturfond samt privata stiftelser i Danmark.

Ett starkt konstnärligt team

Librettisten Merete Pryds Helle är en av Danmarks mest betydande prosaister. Hennes författarskap präglas av fascination för språk och genreflexibilitet. Orden, skriften, kommunikationen och relationen mellan språk och människor är centrala element i hennes skapande. Hon skriver romaner, novellsamlingar och barnböcker, men också genrehybrider där samspelet mellan det skrivna ordet och de digitala medierna utforskas. Kritiker- och publikframgången Folkets skönhet gav henne De Gyldne Laurbær (de danska bokhandlarnas pris) och Politikens litteraturpris.

Kompositören och cellisten Josefine Opsahl är redan vid 30 års ålder väl etablerad på den internationella scenen. Hon förenar cellospelets klassiska rötter med en befriande öppenhet för instrument, elektroakustiska klanger och genrer. Josefine Opsahl har nyligen tilldelats Wilhelm Hansen Foundation’s Scholarship of honour och Léonie Sonning Talent Prize 2021.

För koncept, regi och dramaturgi svarar Michaela Granit,en uppmärksammad regissör med internationell räckvidd med signum att initiera omfattande konstnärliga gränsöverskridande processer. Hon rör sig fritt mellan olika konstformer som drama, dans, musik och film och är hyllad för sina nyskapande iscensättningar på stora nordiska scener, däribland Dramaten, Stadsteatern i Stockholm, Svenska Teatern i Helsingfors och Norska Riksteatern. I rollen som konstnärlig ledare har Granit drivit ett flertal framstående nordiska samarbetsprojekt. Senast aktuell på Helsingfors Stadsteater och Norrbottensteatern.

Scenografi och kostym är skapad av bildkonstnären och scenografen Karin Lind. Genom konstnärsduon SIMKA kombinerar hon sitt kunnande från bildkonst, scenografi och landskapsarkitektur. Arbetet kännetecknas av undersökande och skapande av olika rum och platser för mänsklig interaktion. Lind har samarbetat med Michaela Granit i ett flertal teaterproduktioner i Norden.

Rörelse- och koreografikonsulent Simon Granit Ossoinak är utbildad vid Cirkus Cirkör och konstuniversitetet Codarts Rotterdam, med inriktning på dansakrobatik samt dans, teater och musik. Hans nuvarande position är multidisciplinär och han använder sig av samtliga scenkonstformer. I denna konstnärliga produktion, och i samarbete med Michaela Granit, har han skapat och förstärkt det fysiska språket genom en kombination av rörelseteknik, koreografi och dramaturgi.

En kvinna i törnekrona och vit särk böjer sig över en livlös man.
Elsebeth Dreisig. Foto: Jacob Stage.
00:46

Trailer för DrömDöden

Din kväll på Folkoperan

Mat och dryck

Välj bland vårt sortiment av dryck, snacks och matigare tilltugg.

Tillsammans räddar vi liv

Röda Korset i Ukraina

Var med och engagera dig för människor som drabbats av konflikten i Ukraina.

En man i vit särk ligger på marken och jämrar sig. I bakgrunden syns personer i vita särkar med röda käppar gå förbi.
Elsebeth Dreisig. Foto: Jacob Stage.

Kalendarium

Köp biljetter till kommande föreställningar

 1. Tidens Larm - Premiär

  fredag 29 september

  kl. 18:00
  Fåtal biljetter kvar Köp biljett
 2. Tidens Larm

  lördag 30 september

  kl. 18:00
 3. Askungen

  söndag 1 oktober

  kl. 16:00
 4. DYING YOUNG

  tisdag 3 oktober

  kl. 19:00
  Fåtal biljetter kvar Köp biljett
 5. Tidens Larm

  onsdag 4 oktober

  kl. 18:00
 6. Askungen

  torsdag 5 oktober

  kl. 19:00
 7. Askungen

  fredag 6 oktober

  kl. 18:00
 8. Tidens Larm

  lördag 7 oktober

  kl. 18:00
 9. Tidens Larm

  söndag 8 oktober

  kl. 16:00
 10. Askungen

  onsdag 11 oktober

  kl. 18:00