Gå till huvudinnehåll Gå till sidfot
Premiär 19 maj

DrömDöden

Spelas

19 – 24 maj

Längd

90 min (utan paus)
Köp biljetter till DrömDöden

Den nyskrivna operan DrömDöden berör lust och maktlystnad kopplat till dödens och maktens natur.

Med starka paralleller till nutiden tar den nyskrivna operan DrömDöden oss till Sverige, Danmark och Norge under senmedeltiden och renässansen. I fokus står mäktiga kvinnor vars inflytande och gärningar hänger samman som i en gyllene kedja av händelser och lärdomar.

Den nyskrivna operan DrömDöden berör lust och maktlystnad kopplat till dödens och maktens natur. Epidemin, unionen och begäret efter makt har ett cykliskt förlopp i historien. I dag har vi en europeisk union som försöker skapa enighet men också politiska ledare som utmanar demokratins gränser och en pandemi som kanske förändrar våra liv för lång tid framöver. Maktpositioner uppstår och flammar upp, för att omvärderas och gå under.

Historien tar oss från Drottning Margareta I, som var på väg att fullborda Kalmarunionen med annekteringen av Schleswig, men som dör av pesten ombord på ett fartyg i Flensburgfjorden. Vidare till Johanna den vansinnigas dotter Elisabeth som blir drottning av Danmark, till Kristina Gyllenstierna som försvarar Stockholms slott och Mor Sigbrit, Danmarks första finansminister. Alla försöker styra Kalmarunionens skepp i var sin riktning i jakten på makt, guld och kärlek. Men med Stockholms blodbad, där Kristian Tyrann avrättar över 80 politiska motståndare och deras tjänare, får unionstanken ett definitivt stopp.

Operan sjungs på danska, svenska och norska.

DrömDöden är en samproduktion mellan NordicOpera och Den Ny Opera i Danmark.

Bilden längst upp på sidan är en detalj från en målning av Karin Lind.

Ett starkt konstnärligt team

För att förverkliga projektet DrömDöden har NordicOpera bjudit in fyra starka konstnärer.

Den prisbelönta och ständigt överraskande författaren och dramatikern Merete Pryds Helle (DK), som med orädd ärlighet och med sitt levande språk ständigt fångar oss med sina både upprörande och hoppfulla berättelser.

Kompositören och cellisten Josefine Opsahl (DK) som blott 29 år gammal redan är ett namn internationellt. Hennes talang spänner brett och hennes nyfikenhet, engagemang och aptit för livet och konsten ger hennes musik en sällsynt dragningskraft. Josefine har just fått Wilhelm Hansens hederspris och Sonningstiftelsens talangpris. DrömDöden är hennes första opera.

För regin står svenska Michaela Granit, som gjort sig känd för sina nyskapande uppsättningar på flera scener i Norden så som Stadsteatern i Stockholm, Riksteatern, Göteborgs stadsteater, Svenska teatern i Helsingfors, Dramaten och  Norska Riksteatern. Senast aktuell på Helsingfors stadsteater och Norrbottensteatern med Morfars Mauser och Stora Elden

För scenografi och kostym står Karin Lind (SE). Hon har samarbetat med Michaela Granit i ett flertal teaterproduktioner i Norden. Karin är också bildkonstnär i konstnärsduon Simka som ger hennes blick på teater ett spännande lyft.  

Om NordicOpera

NordicOpera har funnits i tio år och fokuserar på ny musikdramatik och nya berättelser i vår egen tid. Verken skapas för såväl teaterrummet som platsspecifika rum runt om i Norden. Operakompaniet har mottagit flera prestigefyllda utmärkelser och samarbetar med konstnärer och teatrar i hela Norden.
NordicOpera stöds av Danska konststiftelsen, Nordiska Stiftelserna samt privata stiftelser i Danmark.

Din kväll på Folkoperan

Mat och dryck

Välj bland vårt sortiment av dryck, snacks och matigare tilltugg.

Tryggt operabesök

Aktuellt om covid-19

Läs om vaccinationsbevis, hur vi tryggar ditt besök och utökade köpvillkor.

Kalendarium

Köp biljetter till kommande föreställningar

 1. Skrik mot rymden - symfoni nr. 2-5

  lördag 5 februari

  kl. 19:00
 2. Così fan tutte Premiär

  onsdag 9 mars

  kl. 18:00
  Utsålt
 3. Così fan tutte

  torsdag 10 mars

  kl. 19:00
 4. Così fan tutte

  lördag 12 mars

  kl. 18:00
 5. Così fan tutte

  söndag 13 mars

  kl. 16:00
 6. Così fan tutte

  onsdag 16 mars

  kl. 18:00
 7. Così fan tutte

  torsdag 17 mars

  kl. 19:00
 8. Così fan tutte

  lördag 19 mars

  kl. 18:00
 9. Così fan tutte

  söndag 20 mars

  kl. 16:00
 10. Così fan tutte

  onsdag 23 mars

  kl. 18:00